vineri, 28 decembrie 2012

Carasul

           Carasul este cel mai cunoscut si raspandit peste de apa dulce din Romania, este originar din Asia de Nord, de unde s-a raspandit in toata China ca peste ornamental, iar mai apoi in întreaga lume. Dimensiunile obisnuite ale carasului sunt de 10-15 cm, iar greutatea lui poate varia de la 80-150 de grame, la 1,5-2 kg, in mod excepsional.
         Coloratia solzilor lui depinde de apa in care traieste. In apele maloase solzii lui bat spre culoarea neagra, in apele bogate in vegetasie bate spre verde, iar in cele limpezi culoarea carasului este auriu-maronie. Forma capului este asemanatoare cu cea a crapului, lipsindu-i insa mustatile, iar forma gurii este obtuza, cu buze subsiri.
           Carasul poate trai in ape foarte sarace in oxigen, intre niste limite ale PH-ului, pe care putini pesti le suporaă. Este un peste care rezista si scos din apa, mai multe ore, mai ales daca este invelit intr-o carpa uda, deoarece nu i se usuca solzii. Se hraneșse cu larve, crustacee, vegetatie, moluste, icre etc.
          Reproducerea se realizeaza primavara cand apa atinge temperaturi de 8-10 grade. Depunerea icrelor dureaza pana la sfarsitul verii. La aceasta specie toate exemplarele peste 2-3 ani sunt femele, deoarece masculii, dupa aceasta perioada sufera de fenomenul numit ginogeneza, adica transformarea lor în femele.
           Carasul poate fi pescuit in aproape toate stilurile, insa specialistii recomanda pescuitul la pluta.              Momelile folosite la pescuitul carasului sunt ramele, preferabil de gunoi.
(sursa Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu