vineri, 28 decembrie 2012

Cum sa alegi lanseta potrivita


          Un eveniment important in viata oricarui pescar, este procurarea unei vergi sau a unei lansete. Pe langa faptul ca e o investitie destul de serioasa, multiplele modele care apar zi de zi pe piata fac tot mai grea alegerea lansetei potrivite. Chiar daca o vrem pentru pescuitul cu naluci, pentru pescuitul "la fund" sau pentru pescuitul albiturilor trebuie sa tinem seama de un criteriu important: ce suma putem investi pentru achizitionarea unui bat?  
Un incepator trebuie sa aiba pe langa bete alte accesorii: mulinete, minciog, juvelnic, haine si accesorii marunte, toate indispensabile in "arsenalul" oricarui pescar.  
         Un bat folosit la pescuitul crapului il putem folosi la pescutul somnului. Dar si aici exista multiple cerinte: batul sa fie destul de puternic pentru "monstrul cu mustati" dar sa fie destul de fin si pentru inteparea batranului crap.  
          Cat despre pescuitul cu naluci, exigentele pe care acest gen de pescuit le necesita devin tot mai evidente. Nu vom putea sa mulinam ore-n sir folosind un bat greu, proiectat pentru pescuitul stationar. Pe linga faptul ca ne vom alege cu un antebrat "umflat" nici rezultatele nu vor fi aceleasi, sensibilitatea lansetelor menite pentru pescuitul cu naluci fiind mult mai mare. Cu cat capacitatea de indoire a batului este mai mare cu atat mai mare este greutatea pe care o poate suporta la aruncare.
         Pentru a alege lanseta potrivita trebuie sa tinem seama si de locul in care o vom folosi. Vom avea nevoie de un bat cu o actiune a varfului mai mare de 100 de grame daca incercam sa lansam la o distanta mai mare de 100 de metri. Cat de mare este menirea batului in obosirea pestelui? Este intr-adevar importanta dar nu in masura in care cred marea majoritate a pescarilor. Cu un bat mai puternic si mai lung putem sa conducem mult mai usor un peste in timpul drilului. Exista insa si dezavantaje. Increzatori in puterea monturii vom forta pestele de dimensiuni mai mari. Acesta va lupta inca de la inceputul drilului cu toate puterile pentru a scapa. Acesta este momentul in care carligul poate doar rani pestele si ne alegem cu un rateu. Daca "vinatorul de balene" se mai doteaza si cu un fir impletit, montura abia daca mai are sensibilitate. Singurul fapt care mai poate ameliora situatia este o mulineta, care reglata cu o frana fina va putea usura smuciturile pestelui.
          Lungimea lansetelor - lansetele folosite la pescuitul crapului au intre 3.6 si 3.9 metri. Deseori mai sunt folosite lansetele de 3.3 m insa ele prezinta dezavantaje la "ghidarea" pestelui in timpul drilului, mai ales intr-o zona cu multe obstacole. Lansetele de 4.2 m sunt prea lungi, nu neaparat pe malul lacului dar mai ales in portbagajul masinii. Cele mai cautate sunt betele din doua bucati, de 3.6 - 3,9 m. Concurenta existenta pe piata betelor de pescuit a avut drept consecinta proiectarea unor materiale speciale (gen Hypron) care au dus la construirea unor lansete super-rezistente. Dotate cu inele speciale, aceste lansete nu sunt pentru buzunarul fiecaruia dar sunt cele mai cautate pe piata articolelor sportive.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu