joi, 24 ianuarie 2013

Arome boilis

Anason

         Probabil cea mai traditionala si folosita aroma in pescuitul crapului, in trecut, in toata Europa. Semintele(de fapt fructele) de anason sunt deosebit de aromate si foarte bune stimulatoare de digestie, in plus contin un ulei volatil cu efect foarte puternic asupra apetitului. 
         Le puteti gasi in comert, in magazinele tip “Plafar” sub numele de “Fructus Anisi”. 
         Anasonul o planta medicinala de origine mediteraneana, foarte folosita in medicina pentru calmarea colicilor intestinali si pentru reglarea digestiei. 
        Se folosesc macinate sau intregi, in proportie de max 1% din cantitatea de mix foarte apreciate de crapi. 
        Fructele de anason au cca 2-3 mm lungime, au culoarea maronie si sunt acoperite cu o coaja. Nu trebuie confundate cu Anisul Stelat. 


Anis sau Anasonul Stelat, Badianul

        Este vandut sub forma unor flori uscate, cu seminte in ele. Florile au forma unei stele, de unde si numele de anason stelat, este o planta originara din China, din familia magnoliaceelor. 
       Anis-ul este folosit ca planta aromata (mirodenie) in foarte multe domenii: cofetarie, medicina, industria parfumurilor, de altfel in unele tari se produce un fel de rachiu
iar pentru vin fiert este un ingredient excelent. Mult mai aromata si mai dulce decat anasonul, anisul, are acelasi efect asupra digestiei si apetitului ca si anasonul, difera numai aroma si gustul. Ce trebuie retinut este faptul ca uleiul esential al acestei plante se afla in floarea uscata si nu in seminte, deci daca macinati stele de anis, macinati-le intregi nu numai semintele. 
       Se folosesc 1-2 flori/kg de mix in special la boiliesurile pe baza de fructe, eventual se mai pun inca 1-2 flori in apa in care fierb boiliesurile. 


Fenicul


         Cunoscut si sub numele de Anason dulce, feniculul este o alta planta medicinala cu efecte importante asupra digestiei, dar mai ales asupra indigestiei, fiind in acelasi timp un bun ingredient palativ. La fel ca si anasonul poate fi gasit in orice “Plafar”, sub forma unor mici fructe cu aspect de seminte (Fructus Foeniculi). Are aceasi aroma ca si anasonul dar gustul este mult mai dulce. 
          Se folosesc 20g/kg de mix, macinate intotdeauna.


Chimen


         Chimenul este folosit atat in bucatarie cat si in medicina, fructele de chimen sunt foarte aromate si au un gust puternic. Are un efect foarte puternic asupra digestiei si a altor probleme ale aparatului digestiv. 
          Macinat si introdus in boiliesuri va da si o aroma foarte placuta acestora. Nu se recomanda folosirea a mai mult de 8g/kg de mix. 



Seminte de trifoi

         Dulci la gust, cu o aroma foarte puternica de polen sunt minunate in toate mixurile dar mai ales in cele de fructe. Semintele de trifoi contin o mare cantitate de substante nutritive si zaharuri. 
5% seminte intregi de trifoi sau un amestec de trifoi si niger pot crea o atractie deosebita asupra crapilor.
         Nu le confundati cu semintele de lucerna care nu sunt la fel de dulci si aromate.
          Un alt aspect foarte important al semintelor de trifoi este prospetimea, nu folositi seminte mai vechi de un an.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu