Hrisca
Este o
samanta putin mediatizata in pescuitul crapului, rezultatele obtinute la
nadirea cu hrisca pot oferi mari surprize. Semintele de hrisca au un gust foarte bun, usor
dulceag si sunt foarte hranitoare. Hrisca are un continut de cca 70% glucide,
12% proteine (cu un continut ridicat de lizina si metionina), 2% lipide si
importante cantitati de vitamina B complex si vitamina P. Parca sunt putin mai bune daca sunt intai fierte si apoi lasate la fermentat.
Sorgul
Este o samanta plina de substante hranitoare, spre exemplu porumbeii
hraniti cu sorg cresc mult mai bine si sunt mult mai sanatosi decat cei
crescuti cu porumb sau alte seminte. O reteta super buna testata primavara: 1 kg spartura de porumb mare, 1 kg hrisca, 1 kg sorg, 1 kg canepa. Se pun toate semintele in apa clocotita si se lasa cca 12 ore apoi se adauga 100 ml melasa, 2 lingurite de sare, 200 ml afinata, 100 ml CSL. Se amesteca bine si se lasa intr-un loc mai caldut inca 12 ore, de preferat intr-un recipient bine inchis. Se foloseste primavara, pe apa mica, langa stuf cu rezultate spectaculoase cantitativ dar fara bucati record.
Rapita
Rapita este o samanta asupra careia nu se face mare valva dar este un
ingredient senzational in nadirea crapului. Semintele de rapita sunt excelente
de amestecat in nada, bogate in uleiuri , pot fi folosite in orice cantitati
fara teama, putin prajite miros mult mai puternic. Sunt cativa pescari foarte
renumiti care nadesc si cu 30-40 de kg de seminte de rapita odata.
Mazarea uscata
Bogata in hidrati de carbon, lipide, fosfor, fier, potasiu, vitaminele
A, B, C, amidon si zaharuri mazarea uscata este si un ingredient de gust in
amestecul de seminte. Contine în cantitati crescute proteine, tiamina, riboflavina, nicotinamida, caroten.
Lintea
Este bogata în proteine, amidon, celuloza, saruri minerale. Contine
caroten, tiamina, riboflavina. Este si foarte buna la gust, inmuiata cu putina
zeama de lamaie si o lingura de sare / kg de seminte a dat rezultate foarte
bune pe timp de vara.
Soia
Boabele de soia sunt pline de proteine si au un miros
foarte apetisant daca sunt putin prajite. Un procent de 25% seminte de soia
intr-un amestec, pe timp de vara, poate produce surprize foarte placute.
Folosite crude nu prea au dat mari rezultate, deci nu uitati sa preparati cumva boabele de soia, oricum, firbere, prajire si apoi fermentare sau o fermentare mai accentuata.
Exista in comert si un sos de soia, facut din seminte de soia fermentate, este excelent in lichidul de rehidratare sau chiar in boilies sau in apa de preparat amestecul de seminte. In general este foarte sarat dar nu am observat vreo respingere din partea pestilor la gustul sarat.
Folosite crude nu prea au dat mari rezultate, deci nu uitati sa preparati cumva boabele de soia, oricum, firbere, prajire si apoi fermentare sau o fermentare mai accentuata.
Exista in comert si un sos de soia, facut din seminte de soia fermentate, este excelent in lichidul de rehidratare sau chiar in boilies sau in apa de preparat amestecul de seminte. In general este foarte sarat dar nu am observat vreo respingere din partea pestilor la gustul sarat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu