Una dintre
momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este
mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit
prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de
tare sa nu cada din ac.
Se ia o masura de faina si doua de
malai. Se pune 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun. Cind amestecul a
fiert, se adauga 1 lingura de zahar sau miere, un virf de cutit de sofran si 5
picaturi de esenta de anason (de regula pentru crap). Se adauga treptat si
cantitatea de malai/faina ramase, pina la finalizare. Aceasta poate fi folosita
cu succes ca nada.
Pentru obtinerea momelei pentru ac, se
introduce mamaliga intr-o bucata de pinza sau chiar dres de dama si se face o
minge strinsa bine cu materialul respectiv. Este bine apoi sa o latim prin
presare. Se fierbe apoi pina cind aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa la
racit si apoi se scoate din material. Aceasta poate fi taiata cubulete de
diferite marimi, dupa dorinta.
Calitatea principala a unui cub de
mamaliga este sa fie atit de rezistent incit sa poata fi aruncat oricit de
departe (sau de violent) fara sa iasa de pe cirlig (sau de pe firul textil) -
ca sa nu mai vorbim de compozitia lui.
O reteta care functioneaza perfect -
pentru mine - este urmatoarea: Ideal este sa folosesti apa de balta. Daca nu ai
asa ceva, folosesti apa minerala plata sau lasi apa de robinet intr-un vas vreo
doua zile la aer (in balcon). Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat.
Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. Unii spun ca trebuie
cernut, dar eu prefer sa-l las in formula lui naturala, fragmentele de coaja
purtind aroma de porumb - cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din
malai necernut nu are consistenta celei din malai cernut.
Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un
ceaun (ideal este sa folosesti un ceaun numai pentru momeli si nade. Pestele e
mai sensibil decit un ciine politist, simte dilutii infinitezimale. Un miligram
de haleala umana - prajeala, condiment sau orice nu-i place pestelui - il
alunga fara doar si poate din preajma cirligului. De aceea, hrana pentru peste
nu trebuie sa se atinga de nimic nu care miroase conform nasului nostru, ci
care doar e susceptibil sa se fi atins de hrana umana - chiar si miinile unui
fumator sunt otravitoare pentru momeala sau nada) in care se arunca doi - trei
pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la
fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute.
Daca optezi pentru mamaliga rosie (care
uneori e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga
rosie), acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu
pune mult, colorantul inmoaie cuburile si le face cleioase.
Etapa de legare a compozitiei e foarte
importanta. Daca nu s-a legat, cuburile sunt ratate, devin sfarimicioase sau
rigide, nu elastice cum ar trebui. Dupa legare, se adauga citeva miini bune de
malai, amestecindu-se pina se obtine o compozitie groasa. Se lasa la fiert inca
20 - 25 min, adaugindu-se malai pina se obtine un bot atit de compact, incit cu
mare dificultate il mai poti intoarce cu melesteul. Atentie: cu cit se amesteca
mai des in timpul fierberii, cu atit e mai bine. Lasata sa fiarba neamestecata,
mamaliga formeaza o crusta care opreste evaporarea, asa ca mamaliga nu se mai
intareste uniform.
Pe scurt: fierberea trebuie sa dureze
peste limita rabdarii noastre, amestecind aproape continuu. Inca un amanunt
extrem de important: pe ceaun se formeaza o crusta. Trebuie evitat sa cada
bucati din crusta in amestec deoarece sunt afumate si vor da un miros de fum
cuburilor. Daca s-a intimplat asa ceva, cuburile sunt ratate.
Se rastoarna mamaliga pe un fund de
lemn destinat exclusiv momelilor si se fac niste turtite groase cit latura
cubului si cu diametru de aprox. 10 cm. Acestea se folosesc ca atare sau se
arunca intr-un vas cu apa fierbind si se tin 5 - 7 minute pina incep sa
pluteasca intre ape. Fierberea le intareste suplimentar si e preferabila
folosirii brute.
Cuburile se taie fie de acasa, fie
direct pe balta. Eu le tai de acasa si le tin separat, in pungute cu diferite
arome - daca stiu ca unde merg pestele prefera vreo aroma. Cuburile merg la
crap cel mai bine cu ulei de anason - iarasi, e parerea mea, asa am avut cel
mai mare succes, dar nu e o reteta universala.
Malaiul folosit se cerne de mai multe ori
si fierberea se face la foc mic, altfel mamaliga se sfarma! Intr-un vas (tuci)
se face o mamaliga obisnuita de dimensiuni reduse si nu se pune sare. Mamaliga
obtinuta se rastoarna pe un fund de lemn si se amesteca cu malai cernut pina nu
se mai lipeste de miini (atentie la amestec, de aceasta depinde taria si
elasticitatea mamaligii finale). Apoi se pune din nou la fiert in tuci.
Mamaliga este gata cind pluteste razant sau se inalta deasupra apei in care
fierbe. Dupa fierbere, se scoate si se inveleste intr-o bucata de tifonsi se
lasa la racit. Se adauga dupa preferinta diverse arome si coloranti (rom, zahar
vanilat...), atractanti...
Se face o mamaliga obisnuita fara sare,
iar dupa ce a fiert, se adauga malai pina amestecam foarte greu (operatiunea se
face repede, altfel ramine malai nefiert). Trebuie sa se adune pe lingura
si sa se desprinda de pe peretii tuciului. Racita, mamaliga va fii foarte tare
si va rezista pe cirlig la citeva aruncari. Bineinteles, se pot adauga
indulcitori, atractanti...
3/4 parti malai, 1/4 parti faina alba la
care se adauga si sofran. Se amesteca bine in stare uscata. Punem la fiert apa
si adaugam cu lingura apa calda amestecind continutul pina devine ca o coca
ceva mai tare. Cind apa a inceput sa dea in clocot, se fac bile si se pun in
vasul in care fierbe apa. Cind se ridica la suprafata, se scot si se lasa la
racit, apoi se framinta bine una cite una, se face un bulgare mare. In timpul
framintarii se pot adauga atractanti...
Mamaliga pentru nada
Pentru a pregati o mamaliga pentru nadire nu avem nevoie decat de malai, de preferat extra, si de apa. Se pune apa la fiert intr-un tuci de fonta, cu 2-3 maini de malai in ea si se lasa la fiert pana da in clocot. Apoi adaugam cam jumatate din cantitatea de malai necesara, ajustandu-se cantitatea de apa astfel incat compozitia sa fie putin vascoasa. Dupa caz, vom adauga colorant alimentar rosu sau galben (sofran), arome, indulcitor (zahar, miere), seminte de in, floarea soarelui etc., prajite si macinate. Se amesteca cat mai des pana cand compozitia este bine fiarta. In continuare vom adauga treptat si vom amesteca bine si restul de malai pana se obtine mamaliga de consistenta dorita. Mamaliga se va rasturna pe un capac de lemn avand grija sa nu cada coaja arsa si afumata, formata pe fundul tuciului. Mamaliga astfel obtinuta se poate folosi cu succes ca nada pusa pe arc, fiind in acelasi timp si balast, sau poate fi aruncata in zona de pescuit cu ajutorul unei prastii. Reteta poate fi adaptata in functie de inventivitatea fiecaruia. Unii pescari adauga in continutul nadei si mici cantitati de gainat de pasare (de gaina). Se pare ca mirosul acestuia atrage foarte bine crapul, in special pe cel romanesc. Uleiurile volatile de usturoi, o picatura, maxim doua, sunt de asemenea foarte eficiente.
Pentru a pregati o mamaliga pentru nadire nu avem nevoie decat de malai, de preferat extra, si de apa. Se pune apa la fiert intr-un tuci de fonta, cu 2-3 maini de malai in ea si se lasa la fiert pana da in clocot. Apoi adaugam cam jumatate din cantitatea de malai necesara, ajustandu-se cantitatea de apa astfel incat compozitia sa fie putin vascoasa. Dupa caz, vom adauga colorant alimentar rosu sau galben (sofran), arome, indulcitor (zahar, miere), seminte de in, floarea soarelui etc., prajite si macinate. Se amesteca cat mai des pana cand compozitia este bine fiarta. In continuare vom adauga treptat si vom amesteca bine si restul de malai pana se obtine mamaliga de consistenta dorita. Mamaliga se va rasturna pe un capac de lemn avand grija sa nu cada coaja arsa si afumata, formata pe fundul tuciului. Mamaliga astfel obtinuta se poate folosi cu succes ca nada pusa pe arc, fiind in acelasi timp si balast, sau poate fi aruncata in zona de pescuit cu ajutorul unei prastii. Reteta poate fi adaptata in functie de inventivitatea fiecaruia. Unii pescari adauga in continutul nadei si mici cantitati de gainat de pasare (de gaina). Se pare ca mirosul acestuia atrage foarte bine crapul, in special pe cel romanesc. Uleiurile volatile de usturoi, o picatura, maxim doua, sunt de asemenea foarte eficiente.
De tinut minte
- mamaliga nu trebuie sa aiba miros de mancare, prajeli sau
alte alimente pe care le consumam sau le-am preparat anterior in ceaun;
- fumatorii trebuie sa se abtina de la fumat in tot acest
timp, chiar daca le este greu, deoarece mirosul de tutun nu este deloc agreat
de crap. La fel cand fixam nada si momeala in carlig. Tutunul este cea mai
eficienta "antimomeala";
- apa pentru prepararea mamaligii este bine sa fie luata
din lac sau dintr-o fantana curata, apa plata imbuteliata sau, in caz extrem,
apa de robinet tinuta 1-2 zile intr-un vas in aer liber;
- in loc de zahar este preferabil sa folosim miere curata
sau pastile de zaharina, deoarece mamaliga va fermenta mai greu pe timp foarte
calduros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu