luni, 18 noiembrie 2013

Localzarea crapului

            Pe orice apa este important sa stim cum sunt orientate punctele cardinale ( soarele rasre la est si apune la vest ) pentru a putea determina din ce dirctie bate vantul pe anumite vaduri. Vanturile preferate sunt cele dinspre sud-vest, sud-est, si nord-vest; pe multe ape, crapii sunt sensibili la vanturile calde, si stau acolo unde bat ele de-a lungul intregului an. Primele vaduri care trebuie luate in calcul sunt cele calde, dinspre sud-vest.
            Structurile care trebuie cautate pe fundul apei sunt cele pe langa care crapul se afla in mod obijnuit, si acestea sunt bancuri de nisip sau pietris, plante, platouri sau gropi.
            Pentru a determina adancimea apei pe o anumita zona se foloseste “Montura cu pluta de marcaj”.
            La aruncerile cu pluta de marcaj este necesar alegerea unui reper fix de pe malul celalalt, lansarile fiind facutefunctie de acest reper.
-         se lanseaza cat se poate de departe spre reperul sles;
-         se recupereaza pentru aducerea plutei langa plumb (plumbul trebuie sa poata scufunda pluta)
-         se elibereaza firul cu mana, de pe tambur, cam 25..50 de cm o data
-         cand pluta atinge suprafata apei se calculeaza adancumea.
-         se recupereaza plubul cam 1m si se masoara adancimea din nou
-         operatia se repeta pe mai multe directii, in stanga si dreapta reperului ales.
            Felul in care se misca plumbul in timpul recuperarii se poate determina structura fundului apei. Daca plumbul vine lin inseamna ca fundul este malos; daca in timpul recuperarii se simt ciocaniri usoare in lanseta inseamna ca fundul este acoperit de nisip sau pietris fin.
            La fiecare schimbare a texturii se noteaza distanta aproximativa cat si adancimea.

            Gasirea locurilor productive. Balastierele sunt destul de previzibile cand e vorba de stabilit locul in care mananca pestii. Exte productiv sa pescuiesti in fata sau in spatele unui banc de nisip. Cand se mai incalzeste pantele si varfurile bancurilor pot fi productive si ele.
            Comportamentul crapului este dictat de nevoia de hranire; deci ne intereseaza cu ce si mai ales unde se hranesc pestii in lacul unde vom pescui. Pentru a mari numarul capturilor trebuie aflate „depozitele de hrana naturala” ale crapilor intr-un lac. Trebuie cercetat si stabilit care sunt locurile de hranire, apoi trebuie urmarit locul pentru a vedea daca este activitate in acel vad.
            Trebuie avut in vedere ca zonele in care in care pestii sunt activi in mod obisnuit nu sunt neaparat zone de hranire. Acelasi lucru este valabil si pentru zonele in care vedeti pesti sarind. Tot secretul este sa distingfem daca activitatea se produce intr-o zona de hranire sau nu.
            Orice structura din lac trebuie vazuta ca zone de hrana. Stufarisurile sunt bogate in hrana naturala, la fel cum sunt si insulele si bancurile de nisip. Daca exista copacoi pe insule, crengile care intra in apa sunt si ele interesante.
            Zonele cu apa mica sunt cele mai bogate in hrana naturala, fiind cele mai expuse vanturilor calde si cele mai oxigenate.
            Si zonele de mal fin port fi interesante deoarece zantul poate ridica partea fina, eliberand astfel hrana naturala in apa, aceasta colorandu-se. Deci si culoarea apei este un factor important; pestii sunt atrasi de culoarea tulburie a apei.

            Idei surprinse din reportaje:
- in fata noastra aveam o intinsura, o apa cu fundul plat si fara structuri, cu adancime uniforma, nimic care sa indice ca ar fi un loc cu crap mare.
- aproape de mal fundul apei cobora abrupt de la 1.5m la 8m, iar pe la jumatatea acestei pante era o bordura ingusta de aproximativ 2m latime. Parea un loc ideal pentru pescuitul pe timp de noapte, sau pe timp de vant puternic dinspre larg spre mal, cand pestii veneau aproape sigur sa patruleze pe aceasta panta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu