duminică, 17 noiembrie 2013

Graul si painea

Graul
Este o samanta excelenta, foarte eficienta pentru crapi, desi adesea omisa de crapisti. Este foarte eficienta in special primavara, cand crapii prefera alimentele mici si moi. Nadirea cu grau, fiert sau nu, atrage si pesti mai mici care sunt urmati de crapi.
Zgomotul de la impactul boabelor de grau cu apa atrage si stimuleaza crapii din zona. Singurul dezavantaj este ca graul atrage foarte multa albitura, care uneori ne sacaie prea mult.

5 parti apa si o parte griu. Se fierb pina apare miezul alb, se varsa apa si se toarna apa rece peste el. Se pastreaza la rece...

Painea
Se inmoaie o bucata de miez de piine de marimea unui mar cu un ou batut. La fel de bine se poate inmuia in lapte. Se amesteca bine si se poate adauga halva, scortisoara
Se ia miez de piine alba proaspata si se comprima pana obtinem un cocolos cit un mar. Punem miezul in mijlocul unei bucati de pinza, infasuram bine, apoi il inmuiem brusc intr-un vas cu apa clocotita astfel incat sa se imbibe pinza si putin si piinea. Se stoarce usor si apoi se framinta energic prin pinza pina acesta devine ca o pasta. In pasta se adauga putin zahar sau miere (o lingurita).
            O alta reteta este de a adauga in miezul de paine framantat esenta cu miros de banana. Este atractiva pentru obleti, dar mai ales pentru caras







Folosirea painii  la pescuitul pestilor pasnici nu este o noutate. Multi dintre pescari cunosc si folosesc paine ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala asa zise clasice, (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul scontat, sau sunt nepotrivite unui anumit luciu de apa. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care nu cunosc, sau nu cunosc indeajuns de bine modalitatile in care putem folosi aceasta “materie prima” ieftina, si la indemana oricui.

Oferta de pe piata este mai mult decat bogata, si intalnim varietati de paine oarecum ciudate pentru romanul obisnuit doar cu cele trei-patru varietati prezente pana nu demult prin brutarii.

Painea se poate folosi ca atare,(1) in combinatia unor paste, ca principal ingredient, (2)  sub forma de pesmet, (3) sau ca nada, (4).

1. Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1…2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter. Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul. Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adios de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa, De preferat fabricata altfel decat industrial unde se folosesc tot felul de E-uri.

2. Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:

  • + frunze de spanac taiate fin – pentru crap, amur, (cteno);
  • + miez de rosie pasat – pentru crap, amur;
  • + galbenus de ou – pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
  • + mamaliga – pentru crap, caras, platica, lin,  albitura;
  • + halva – pentru crap;
  • + pudra din boilies pisate – pentru crap, caras.

Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.

3. Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5…10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.

4. Nada

Se taie o paine neagra sau graham in doua, si se pune la inmuiat in apa cam o ora. Se stoarce bine, si se da prin sita de malai. Ceea ce rezulta se amesteca cu srot de floarea soarelui, mamaliga, halva, boabe de porumb si de grau, de canepa, etc. intrand in compozitia nadei pentru ciprinide

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca v-am descoperit blogul. M-ar interesa o metoda de a obtine homemade aroma de paine proaspat scoasa din cuptor.

    RăspundețiȘtergere