Nada este cea care cheama pestele la masa de aceea trebuie sa contina
elemente din hrana de baza a crapului, sa aiba aroma, gustul, culoarea si
consistenta care trebuie.
Nada trebuie sa cuprinda
in compozitie momeala pe care o veti folosi.
Un lucru mai putin stiut
de pescari este ca insasi PH-ul apei joaca un rol important in alegerea sau
prepararea nadei optime. Intr-un iaz bogat in calciu (PH ridicat) si deci si in
hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele "sarace",
pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta
pentru acest caz. O nada simpla si clasica cu o aroma si putin ulei volatil
devine usor acida. Intr-o apa cu PH-ul 7-7.5 aceasta diferenta prezinta interes
pentru crap. In cazul apei dure (PH 8.5), nada de mai sus devine prea acida
pierzandu-si atractivitatea ca urmare a gradientului ridicat de aciditate
(diferenta mare de aciditate). In acest caz vom pune in nada putin carbonat de
calciu sau coaja de ou care au rolul de a diminua aciditatea nadei. A se
intelege aici ca problema este valabila atat pentru nada cat mai ales pentru
momeala
Aciditatea apei poate fi
masurata cu reactivi sau se poate estima "la ochi": o apa cu alge
pline de cochilii de scoici si melcisori este in general calcaroasa, unde
crapii cresc repede si unde intalnim exemplare mari. Aici ne vom feri sa
utilizam nade acide. Din contra, in cazul unei ape cu PH sub pragul lui 7,
pescuitul este mult mai usor de practicat, fiind mai putina hrana. In acest caz
crapii raspund mai usor la nadele imbogatite cu aminoacizi, ulei de peste,
faina animala (de oase), vitamine. Repet, in apele bogate in hrana, aceasta
nada acida nu prezinta interes deosebit pentru crap
1. Este nada pe care eu o folosesc
cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pt toate formele de
crap. Merge foarte bine din mai pana in septembrie. Este un amestec in care
unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia sa se
pastreze aceeasi linie a aromei.
4 kg de porumb
uscat
1 kg de grau sau
arpacas
2 kg de boillies
(capsuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, canepa, caramel) este f bine daca
aveti 1 kg de boillies solubile.
1 kg de canepa
(recomandabil sa fie coapta)
1 kg de zahar sau
alt indulcitor (mierea este foarte buna dar numai ½ kg)
½ kg soia uscata
½ kg seminte de
floarea soarelui macinate sau in lipsa strot
½ kg naut
preparat (vezi capitolul momeli)
½ kg peleturi
(solubile)
aditiv praf sau
lichid
putina sare
10 ml aroma de
acelasi fel cu boilliesurile (aveti grija cat de concentrata e aroma ca ce se
gaseste la noi pe piata puteti sa puneti si 2 litri). Puteti folosi foarte bine
siropuri concentrate.
10 ml ulei de
canepa
10 ml ulei
esential, cel mai bine de aroma pe care mergeti sau daca nu aveti cel de
mandarine poate fi combinat cu orice aroma.
Toate chestiile astea eu le combin intr-o galeata (de fapt impart totul in
doua si fac doua transe de nada) si le amestec bine, pun apa cat sa acopere
totul si le las asa cateva ore. Grauntele uscate vor trage apa mai ceva ca un
burete (in special nautul si soia) asa ca aveti grija sa adaugati alta in
permanenta. Acest tip de nada se preteaza foarte bine la nadirea direct la fata
locului adica din barca sau pe jos, daca nu se poate amestecati totul cu o nada
praf, faceti bulgari tari si ii puteti arunca cu prastia. Daca dispuneti de o
barca lasati amestecul ceva mai zemos pentru o difuzie mai rapida. Cantitatea
aceasta eu o folosesc pentru un pescuit de doua zile si o arunc in 4 portii. ¼
in prima seara si incep pescuitul a doua zi dimineata cand mai arunc ¼, apoi
cate inca ¼ seara si dimineata. Dupa 5-6 partide intr-o balta puteti sa faceti
crapi dependenti de aceasta aroma.
2. O nada pe baza de cartofi (buna vara la crap si ten)
4 kg de porumb uscat
4 kg de cartofi
proaspeti taiati in cubulete de 1-2 cm. Nu taiati cartofii decat atunci cand
pregatiti nada.
2 kg de boillies
(canepa, fructe sau squid)
1 kg de arpacas
½ kg naut
preparat
1 kg zahar
aroma
10 ml aditiv
(merge bine in combinatia asta Aromix-ul de crap de Sensas)
La aceasta nada pescuiti cu boillies, cu cartof si cu porumb. Cartoful se
poate pune pe rig proaspat sau puteti folosi cartofii conservati din comert.
3. Nada pt ten (cica). Aceasta reteta o am de la un amic de-al meu care
sustine ca a prins multi teni cu ea. Eu am folosit-o doar o singura data si am
prins sute de platici, doi crapi mici si un singur ten.
Cca 3 kg de
porumb verde (taiat de pe stiulete)
2-3 kg de rosii
1 ceapa!!!!!!!!
Cica daca nu pui si ceapa nu are farmec.
1 kg de boillies
de fructe (astea eu le-am pus in reteta)
4 paini
100 g miere
50 ml de ulei de
floarea soarelui
aroma de vanilie
(pot sa va spun ca amicul asta are ceva la cap cu vanilia)
2 linguri de
aditiv Van den Eynde de vanilie (!!!)
Cum
se face chestia asta. Intr-un vas (pe malul apei) se storcesc rosiile, se rupe
painea in bucati si se amesteca cu terciul de rosii si porumbul. Se framanta
pana se face o coca foarte tare. Se adauga ceapa si uleiul (deja suna a carte
de bucate) si se framanta din nou. Se adauga aroma si aditivul se framanta
iarasi si se fac galuste cam cat pumnul care se pastreaza intr-un prosop ud.
Pot sa va spun ca dupa ce am terminat de facut nada muncisem atat de mult ca-mi
cam trecusa pofta de pescuit. Nu va dadeam aceasta reteta daca amicul nu era om
de incredere dar sa stiti ca nu e pescar dintr-ala… si cand spune ca a prins
asa este.
4.
O reteta foarte buna iarna sau mai bine spus in noiembrie-martie:
½ kg porumb uscat
¼ kg boillies
(calamar, scoici, peste, somon)
¼ kg biscuiti pt
caini (peste, somon)
20 ml ulei de
peste sau aroma de scoici sau calamar
emulsifiant
10 ml esenta de
ciocolata
2 linguri de
zahar
10 ml ulei
esential de mandarine
2 linguri de
aditiv praf (f bun este Big Fish de Van Den Eynde)
un stimulator de
apetit este binevenit
Amestecati
totul intr-o galeata si lasati-o cat mai uscata. Zgarciti-va cu cantitatea de
nada caci in aceasta perioada crapii nu sunt foarte mancaciosi. De mare folos
sunt acum pungile solubile in care puneti cca 100-150 g de nada la lanseurile
de nadire si cat va duce lanseta in lanseurile cu tot cu plumb. Pe aceasta nada
puteti sa incercati si o boillie de ciocolata. Cantitatea este pentru o zi de
pescuit caci nu am stat niciodata in perioada asta peste noapte. Daca aveti
posibilitatea sa naditi si cu o zi inainte (dimineata) este foarte bine.
5.
Alta reteta care a dat bune rezultate in baltile cu mal unde nada se scufunda
repede si unde este necesar sa contina substante grase care sa razbata prin acesta.
Tot pt 2 zile de pescuit. Acestui mix puteti sa-i imprimati ce aroma doriti. Nu
exagerati cu nadirea deoarece este o nada foarte consistenta.
2 kg de porumb
uscat
1 kg de boillies
(aroma la alegere)
2 kg de alune
crude pe care le coaceti putin la cuptar cu f f putina sare
½ kg seminte de
canepa coapta
½ kg de soia
uscata
½ kg pelleturi de
alune (sunt foarte uleioase)
½ kg pelleturi de
aroma de baza
½ kg zahar
50 ml ulei de
porumb
10 ml ulei
esential de anason
esenta dupa cum
este cazul
emulsifiant
aditiv
Amestecati totul in doua transe (mie mi se pare destul de neplacut sa
amestec toate grasimile astea asa ca in general mai iau cu mine un invatacel si
il pun pe el la treaba) si oferiti nada in portii mici si dese (de 3-4 ori pe
zi). Momelile din carlig e bine sa fie flotante (intram in detalii mai incolo).
6.
Inca una pt fund malos
2 kg de porumb
uscat
2 kg de seminte
de floarea soarelui crude si faramate (nu macinate)
1 kg de boillies
(ciocolata, canepa sau scopex)
½ kg canepa
coapta
½ kg soia uscata
½ kg pelleturi
(cele de ciocolata sunt o nebunie)
½ kg zahar
50 ml ulei de
floarea soarelui
10 ml ulei de
canepa
emulsifiant
aditiv
Aceleasi conditii ca la reteta de
mai sus
7.
1kg de amestec de
baza Monster Crab
5ml Amino Blend
Swan Mussel
2ml Shellfish
sense appeal
2ml Monster Crab
oua
8.
1kg de amestec de
baza Addicted
5ml Solutein
3ml Esterfruit
oua
9.
1kg de amestec de
baza Addicted & Monster Crab
5ml Shellfish
sense appeal
3ml Monster Crab
oua
10. Nada pentru caras cu componente
grase si aromatizante
30% pesmet
15% biscuiti
10% malai
25% strot de
floarea soarelui
20% alune prajite
Dupa omogenizarea si umectarea
nadei, se pot adauga cateva picaturi de esenta de vanilie. Nada se pastreaza in
recipientul in care s-a facut ½ de ora, inainte de folosire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu