duminică, 17 noiembrie 2013

Pormubul

Porumbul cu bob obisniut. Prepararea se face in doua etape: inmuiere si fierbere.
- minimum 24 de ore, dar recomandat 36..48 de ore, trebuie lasat intr-un vas cu apa pentru absorbire de lichid.
- la inceputul procesului de inmuiere se poate adauga o aroma (fructe, vanilie, frisca, unt, etc) in cantitate de 10ml la 1 Kg de boabe uscate
- dupa o inmuiere suficienta se fierbe cel putin o juma’ de ora (de preferat sa fiarba pana cand boabele se sparg; atunci sunt cel mai predispuse la fermentare)
- dupa fierbere se varsa impreuna cu apa intr-un recipient cu inchidere ermetica, unde se va raci si va continua sa traga apa; cu cat absoarbe mai multa apa cu atat este mai bun.
         Alt mod de prefarare este prin fierbere intr-un vas sub presiune. Avantajul este reducerea timpului de inmuiere la 15 ore si a perioadei de fierbere la 20 de minute. Acesta se poate pune la fermentat intr-o galeata cu capac ermetic si expus la soare.
         Inmuierea poate produce incoltirea porumbului ceea ce-l face probabul mai atragator decat cel fiert (amidonul se transforma in zahar pe masura ce boabele germineaza). Chiar si dupa incoltire, porumbu se poate fierbe intr-un vas sub presiune sau obijnuit, timp de 30 de minute.
         Porumbul de floricele. Este mai recomandat decat cel cu bob normal deoarece miroasul mult mai atragator. Prepararea se face ca si in cazul porumbului cu bob mare, numai ca nu se adauga arome Se poate adauga numai indulcitor in faza de inmuiere, avand rolul de a imbunatati gustul natural al porumbului.
         Fulgii de porumb. Prepararea lor este mult mai rapida, dar nu sunt lafel de eficace ca si boabele.
- se pun intr-o galeata si se adauga apa; se lasa cam 12..24 de ore.
- fulgii se vor inmuia si vor elibera in apa o substanta laptoasa, vascoasa.
- se poate grabi procesul prin adaugare de apa calda. Dupa racire sunt gata de folosit.
         Sunt foarte buni in pasturi folosite ca nada. Pentru a spori atractia pasturii se poate adauga un lichid nutritiv (a se adauga 50 ml de „Multimino-PPC si 2 conserve de lapte condensat la o galeata de 5 Kg de mixtura; a se lasa mixtura sa absoarba ingredientele peste noapte; pentru intarire se poate adauga mixtura uscata).

         Pasta din fulgi de porumb: Se folosesc proportii egale de fulgi, ovaz, canepa sparta si pelete. Se pregatesc separat primele 3 ingrediente iar peletele se adauga chiar inainte de utilizarea pasturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu